Laptele este de departe unul dintre cele mai populare produse alimentare
din toate timpurile si se gaseste in diferite forme. Bineinteles, apar si
contradictii si comparatii intre laptele praf si cel de vaca, fiecare dintre
acestea avand diferite proprietati si avantaje, insa balanta tinde sa se
incline in fata celui proaspat. Medicii recomanda consumul de lapte in
cantitati ridicate spre deosebire de alte alimente intrucat acesta aduce o
multime de beneficii, motiv pentru care trebuie inclus in dieta noastra
zilnica.
Laptele proaspat este mai aromat si este usor sa se constate diferenta
intre cel proaspat si cel tratat cu diferite substante pentru a rezista mai
mult, insa chiar si asa acesta trebuie consumat zilnic. In schimb, se considera
ca laptele proaspat fata de cel procesat are mai multi nutrienti.
Similaritati
In schimb, laptele proaspat si cel praf impart cam aceleasi valori
nutritive, iar o cana cu lapte, indiferent de forma sa, aduce circa 80 de
calorii, alaturi de 8 grame de proteine, ceea ce presupune o cantitate
importanta, avand in vedere ca medicii sunt de parere ca barbatii au nevoie de
56 de grame de proteine pentru o viata sanatoasa, in timp ce femeile au nevoie
de 46 de grame. Nu trebuie omis nici faptul ca laptele reprezinta o importanta sursa
de calciu si aduce circa 30% din nevoile zilnice.
Vitamine
In schimb, laptele praf are mai putine vitamine din clasa B, adica B5 si
B12 spre deosebire de cel proaspat. Ambele reprezinta nutrienti esentiali
pentru sanatatea noastra si in special pentru sistemul nervos. De exemplu,
vitamina B5 este cunoscuta pentru faptul ca ajuta la mentinerea sanatatii
celulelor, in timp ce B12 ajuta la transportarea oxigenului in organsim, iar
nevoile in acest sens sunt modice: sub 3 micrograme in fiecare zi, in timp ce o
cana de lapte proaspat aduce cate 1.2 micrograme, in timp ce laptele praf putin
sub 1 microgram.
Fosfor
In acelasi timp, orice forma de lapte reprezinta o sursa buna de fosfor,
insa, din nou, cel proaspat este putin mai bogat in acest sens. Fosforul joaca
un rol important in functia enzimelor care ajuta metabolismul si pastrarea
sanatatii celulelor, iar o cana cu lapte aduce aproape 7 micrograme de fosfor,
ceea ce reprezinta aproape 15% din necesarul zilnic.
Ideal in bucatarie
Laptele este foarte des folosit in bucatarie, iar pentru ca aroma sa fie
mai puternica se recomanda apelarea la cel proaspat, insa exista o multime de
retete si pentru cel praf. In acelasi timp, folosirea laptelui praf, de cele
mai multe ori, implica mai putin efort, fara ca gustul mancarurilor sa fie
afectat. In concluzie, cine se intereseaza de laptele praf si cel de vaca
trebuie sa stie ca acesta din urma este considerat mai bun, insa diferentele
intre cele doua sunt foarte mici.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu