luni, 26 martie 2018

Care tip de lapte este considerat mai bun



Laptele este de departe unul dintre cele mai populare produse alimentare din toate timpurile si se gaseste in diferite forme. Bineinteles, apar si contradictii si comparatii intre laptele praf si cel de vaca, fiecare dintre acestea avand diferite proprietati si avantaje, insa balanta tinde sa se incline in fata celui proaspat. Medicii recomanda consumul de lapte in cantitati ridicate spre deosebire de alte alimente intrucat acesta aduce o multime de beneficii, motiv pentru care trebuie inclus in dieta noastra zilnica.
Laptele proaspat este mai aromat si este usor sa se constate diferenta intre cel proaspat si cel tratat cu diferite substante pentru a rezista mai mult, insa chiar si asa acesta trebuie consumat zilnic. In schimb, se considera ca laptele proaspat fata de cel procesat are mai multi nutrienti.

Similaritati
In schimb, laptele proaspat si cel praf impart cam aceleasi valori nutritive, iar o cana cu lapte, indiferent de forma sa, aduce circa 80 de calorii, alaturi de 8 grame de proteine, ceea ce presupune o cantitate importanta, avand in vedere ca medicii sunt de parere ca barbatii au nevoie de 56 de grame de proteine pentru o viata sanatoasa, in timp ce femeile au nevoie de 46 de grame. Nu trebuie omis nici faptul ca laptele reprezinta o importanta sursa de calciu si aduce circa 30% din nevoile zilnice.


Vitamine
In schimb, laptele praf are mai putine vitamine din clasa B, adica B5 si B12 spre deosebire de cel proaspat. Ambele reprezinta nutrienti esentiali pentru sanatatea noastra si in special pentru sistemul nervos. De exemplu, vitamina B5 este cunoscuta pentru faptul ca ajuta la mentinerea sanatatii celulelor, in timp ce B12 ajuta la transportarea oxigenului in organsim, iar nevoile in acest sens sunt modice: sub 3 micrograme in fiecare zi, in timp ce o cana de lapte proaspat aduce cate 1.2 micrograme, in timp ce laptele praf putin sub 1 microgram.

Fosfor
In acelasi timp, orice forma de lapte reprezinta o sursa buna de fosfor, insa, din nou, cel proaspat este putin mai bogat in acest sens. Fosforul joaca un rol important in functia enzimelor care ajuta metabolismul si pastrarea sanatatii celulelor, iar o cana cu lapte aduce aproape 7 micrograme de fosfor, ceea ce reprezinta aproape 15% din necesarul zilnic.

Ideal in bucatarie
Laptele este foarte des folosit in bucatarie, iar pentru ca aroma sa fie mai puternica se recomanda apelarea la cel proaspat, insa exista o multime de retete si pentru cel praf. In acelasi timp, folosirea laptelui praf, de cele mai multe ori, implica mai putin efort, fara ca gustul mancarurilor sa fie afectat. In concluzie, cine se intereseaza de laptele praf si cel de vaca trebuie sa stie ca acesta din urma este considerat mai bun, insa diferentele intre cele doua sunt foarte mici.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu